Oogzorg sinds 1984

Contactlenzen

Het oog wil ook wat.

Oude Watering 198 Rotterdam IJsselmonde        010 – 479 08 98        info@schouwenburgoptiek.nl

Contactlenzen

Contactlenzen zijn er in vele soorten. De keuze welke voor u de meest geschikte contactlens is hangt nauw samen met de benodigde lenssterkte, ooggezondheid en levensstijl. Alle dagelijkse bezigheden zoals werk, hobby’s en verwachtingen bepalen de keuze. Zowel bij kinderen als volwassenen kunnen lenzen worden aangemeten.
In een ding zijn wij bij Schouwenburg Optiek heel duidelijk, het aanmeetproces is zeer belangrijk waarbij comfort en de ooggezondheid op zowel korte termijn als lange termijn voorop staan.  
Er zijn zoveel soorten contactlenzen omdat geen mens en geen oog gelijk is, evenals de omstandigheden waarvoor ze gebruikt worden..
Onze optometrist bepaalt samen met u de juiste keuze. 

Contactlenzen zijn als eerste onder te verdelen in twee groepen, te weten: Vormstabiele (harde) en zachte contactlenzen. Beide zijn verkrijgbaar in vrijwel alle sterktes en dus geschikt voor correctie van afwijkingen in de oogsterkte. Ook wanneer er bijvoorbeeld sprake is van astigmatisme (cilinder afwijking) of presbyopie (leeftijdgebonden leestoeslag behoefte).
Tevens kunnen  lenzen in speciale gevallen worden ingezet op therapeutische basis of om de oogsterkte te manipuleren (nachtlenzen).

Zachte contactlenzen
Deze lenzen die wereldwijd op dit moment het meest worden toegepast zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende materialen met elk hun unieke eigenschappen. Bijna alle plus en min sterktes zijn mogelijk al dan niet gecombineerd met een cilinder en/of leesgedeelte.
Een belangrijk voordeel van zachte lenzen is vooral de gemakkelijke gewenning.  
De optometrist zal na een onderzoek van het oog,. uw wensen en toepassingen na overleg met u tot een advies op maat geven.   

Vormstabiele/harde contactlenzen
Harde contactlenzen worden al heel lang toegepast  en hebben een ware evolutie doorlopen. Nederland is een vooraanstaand land als het gaat om nieuwe ontwikkelingen op dit gebied en de productie daarvan.
Ze zijn in alle denkbare sterktes, in verschillende materialen en ontwerpen verkrijgbaar.  
Een eenvoudige hanteerbaarheid en een stabiele gezichtsscherpte zijn de belangrijkste voordelen.
In een aantal gevallen zoals bijzondere sterktes of specifieke hoornvliesafwijkingen zal de optometrist als eerste keus dit type contactlens aanbevelen.

Levensduur van contactlenzen
Vanwege de verschillende materialen, omstandigheden en toepassingen kan de levensduur van contactlenzen enorm verschillen. Zo zijn er zachte lenzen die dagelijks vervangen moeten worden, of wekelijks, maandelijks of zelfs per drie maanden. Harde contactlenzen gaan meestal 1-2 jaar mee. 

Een sterkte afwijking, myopie (S-) of hypermetropie(S+) gaat vaak gepaard. met astigmatisme (cilinder afwijking).
In dit geval is het hoornvlies niet zuiver bolvormig en is een normale oogafwijking. De benodigde cilinder wordt net als bij een brillenglas meegenomen in de contactlenssterkte, zodat met zowel harde als zachte lenzen de oogfout eenvoudig wordt gecorrigeerd. .
Ook wanneer het oog niet meer in staat is voldoende scherp te stellen op leesafstand (meestal boven de
40 jaar) is er extra correctie nodig. In de contactlens wordt dan ook een leesgedeelte geslepen.
Kortom alle contactlenssterktes en combinaties daarvan zijn mogelijk. Bij Schouwenburg Optiek kan alles..

Contactlenzen hebben dagelijkse verzorging nodig.
Na het uitdoen moeten ze worden gereinigd en gedesinfecteerd. Hiervoor zijn vele soorten bewaar, schoonmaak en desinfecterende vloeistoffen verkrijgbaar. De contactlensvloeistof en het opvolgen van het schoonmaakadvies is zeer belangrijk bij het dragen van contactlenzen. De vloeistof wordt door de optometrist perfect afgestemd op de ogen en het materiaal van de contactlens. .

Heeft u een aanvullende verzekering? Dan kunt u veelal een deel van de kosten voor brillen declareren bij uw zorgverzekeraar. 

Heeft u geen aanvullende brillenverzekering gekozen, dan kiest u ervoor om uw bril of contactlenzen zelf te vergoeden. 

Let bij het afsluiten van een zorgverzekering altijd even op de geldende voorwaarden. Soms heeft u als verzekerde namelijk alleen recht op een vergoeding bij een bepaalde dioptrie.

Vraag de exacte dekking altijd na bij uw zorgverzekeraar of kom even langs in onze winkel. Wij kijken dan graag voor u na of u recht hebt op een vergoeding voor brillen en contactlenzen.

Onze openingstijden

Dinsdag: 09.30 – 17.30
Woensdag: 09.30 – 17.30
Donderdag: 09.30 – 17.30
Vrijdag: 09.30 – 17.30
Zaterdag: 09.30 – 17.00
Zondag en maandag gesloten

Blijf op de hoogte

Onze aanbiedingen als eerste in uw e-mail ontvangen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Schouwenburg Optiek.