Oogzorg sinds 1984

Oogzorg

Het oog wil ook wat.

Oude Watering 198 Rotterdam IJsselmonde        010 – 479 08 98        info@schouwenburgoptiek.nl

Helder zicht

Goed zien is niet vanzelfsprekend. Tijdens de groei naar volwassen leeftijd kan er door allerlei invloeden in de ogen o.a. een sterkte afwijking ontstaan. Myopie (bijziendheid), Hypermetropie (verziendheid), Astigmatisme (cilindrische afwijking) en Presbyopie (45+ / minder goed dichtbij zien) zijn de oorzaken van deze variaties in de oogsterkte. Ook gezondheidsaspecten en erfelijke factoren spelen een belangrijke rol in goed zien. Geniet zo lang mogelijk van al het moois dat onze ogen kunnen waarnemen en kies er daarom voor de oogmeting door een gediplomeerde opticien of optometrist te laten uitvoeren.

Bij Schouwenburg Optiek betekent oogzorg meer dan alleen het meten van de benodigde sterkte. Algehele controle en bewaking van de gezondheid van het oog is onze zorg. Daarom bij twijfel, vragen of bij overeenkomsten van de oogaandoeningen hieronder genoemd is wordt een bezoek aan Schouwenburg Optiek geadviseerd. Onze optometristen doen samen met u er alles aan om uw ogen gezond te houden, daarnaast bieden zij u de juiste adviezen en oplossingen.

Veelvoorkomende oogproblemen

Dit is een aandoening van de oogzenuw die vaak gepaard gaat met een te hoge oogboldruk. Zonder dat u het in de gaten heeft raakt de oogzenuw beschadigd en kunt u een deel van uw gezichtsveld kwijtraken. Regelmatige controle kan (beginnend) glaucoom tijdig opsporen. Glaucoom kan erfelijk zijn. 

In het oog achter de iris bevind zich de ooglens, deze kan door verschillende invloeden troebel worden. De meest voorkomende oorzaak is veroudering, ook wel ouderdomsstaar (55+) genoemd.
Soms kan staar erfelijk zijn of worden veroorzaakt door medicijn gebruik, trauma aan het oog of andere lichamelijke aandoeningen.

In het netvlies bevinden zicht lichtgevoelige cellen (staafjes en kegeltjes) die samen het beeld vormen dat u waarneemt. Precies in het centrum van het netvlies is de concentratie van deze cellen het hoogst, dit noemen wij de macula en is zo klein als de kop van een speld. Wanneer de gevoeligheid van deze cellen achteruit gaat spreekt men van macula degeneratie. Meestal is dit proces leeftijd gebonden, wordt het geleidelijk erger en beïnvloed het uiteindelijk ernstig uw gezichtsvermogen. In de acute vorm merkt u het vrijwel meteen op.

De binnenzijde van de oogbol is bekleed met o.a. het netvlies en zit vol met lichtgevoelige elektrisch geladen zenuwcellen. Dit vlies kan door diverse oorzaken scheuren of zelfs loslaten van de oogbol. U kunt bij zo’n proces lichtflitsen waarnemen. Direct onderzoek is dan gewenst en voorkomt erger. Vaker komt dit voor bij mensen die een hoge minsterkte nodig hebben.

Wanneer de bloedvaatjes van het oogwit uitzetten wordt het oog roder van kleur. Dit is een reactie die kan ontstaan bij vermoeidheid, allergie of ontsteking. Bij een dergelijke reactie is het raadzaam om altijd een optometrist te raadplegen.

De traanfilm die het oog vochtig houdt is heel precies van samenstelling, deze waterige laag bevat o.a. eiwitten en vetachtige stoffen. Als de samenstelling niet klopt dan kan je hierdoor branderige, rode, vermoeide ogen krijgen en soms zelfs vlekkerig zien of juist overmatig gaan tranen. Ook hier kan vooral een optometrist uitkomst bieden door op zoek te gaan naar de oorzaak.

Een mens kijkt met beide ogen apart, de samenwerking tussen de twee ogen dat via de hersenen wordt gecoördineerd zorgt ervoor dat u een mooi driedimensionaal beeld waarneemt. Als er iets misgaat in de samenwerking of door een probleem met de oogspieren die de ogen bedienen kunt u dubbel gaan zien.

Soms ervaren mensen vooral problemen met zien in het donker.  Iedereen ziet minder met weinig licht alleen kan het zijn dat uw ogen nog minder presteren in donker dan gemiddeld. Het kan zijn dat een lichte sterkte nodig is voor in de avond of dat andere oorzaken hieraan ten grondslag liggen zoals een verminderde gevoeligheid van het netvlies.

Myopie wordt ook wel bijziendheid genoemd. Het betekent dat u van veraf niet meer scherp kunt zien. U heeft dan baat bij een min-bril.

Bij Schouwenburg Optiek vindt u diverse soorten oogdruppels en lenzenvloeistof. We kijken altijd naar waar uw ogen de meeste behoefte aan hebben.

Onze openingstijden

Dinsdag: 09.30 – 17.30
Woensdag: 09.30 – 17.30
Donderdag: 09.30 – 17.30
Vrijdag: 09.30 – 17.30
Zaterdag: 09.30 – 17.00
Zondag en maandag gesloten

Blijf op de hoogte

Onze aanbiedingen als eerste in uw e-mail ontvangen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Schouwenburg Optiek.